Revolutionaire luchtloze autoband in 2024

Published On: april 7th, 2023Categories: Kennis

Michelin en General Motors werken aan een oplossing voor de zwaktes van autobanden. Hun oplossing? De luchtloze band, die in 2024 geïntroduceerd moet worden. Het idee achter deze band is niet helemaal nieuw, maar tot nu toe hebben eerdere prototypes hun weg naar de productie niet gevonden. Het grootste probleem was dat de banden gebreken begonnen te vertonen zodra er bochten in het spel kwamen. Ook bleek het lastig om rekening te houden met de verschillende gewichten van verschillende voertuigen waar ze onder zouden moeten komen.

Voordelen luchtloze autoband

Deze nieuwe luchtloze band, die door de fabrikanten Unique Puncture-proof Tire System (UPTIS) wordt genoemd, heeft echter veel voordelen. Om te beginnen zijn ze niet meer lek te rijden. Daarnaast zijn ze volgens Michelin een stuk milieuvriendelijker, omdat ze minder snel vervangen hoeven te worden en oude banden niet meer geruimd hoeven te worden. Ook zijn ze beter voor het verbruik van de auto, doordat ze nooit meer een te lage of te hoge bandendruk kunnen hebben.

Michelin denkt zelfs dat de luchtloze band jaarlijks 20% aan banden kan besparen, omdat er nu nog veel banden afgeschreven worden door onregelmatige slijtage of lekkage. Dit komt neer op meer dan 200 miljoen ton aan afgedankt rubber dat bespaard kan worden.

2024

Maar is dit alles te mooi om waar te zijn? Dat is nog maar de vraag. 2024 is nog ver weg en General Motors en Michelin hebben nog flink wat tijd om alle gemaakte beloftes waar te maken. Het is dus nog even afwachten of deze luchtloze band daadwerkelijk zo revolutionair zal zijn als het lijkt. Toch is het idee van de UPTIS-banden zeker veelbelovend en het is interessant om te zien hoe dit zich in de toekomst zal ontwikkelen.